Du står på toppen av Måtind 408 meter over havet. Se vestover, la blikket gli utover, forbi Bleiksøya. Bare 6-7 nautiske mil fra land ligger Eggakanten. Det tilsvarer en times båttur. Her skjer det ting. Havbunnen stuper plutselig ned til mer enn 2000 meter. Rundt fem ganger så langt under havflata som Måtind er over. Her jakter spermhvalen blekksprut, uer, rognkjeks og blåkveite. Men dypet skjuler spermhvalens hemmeligheter. Det er mye vi ikke vet enda.
«Men akkurat nå, midt i den lyse natta, midt i den korte sommeren er det ikke grønnere på den andre siden. Det er grønnest her. Helt på ordentlig»

Foto: Simen Bergvik

Hold den tanken mens du vender blikket oppover mot himmelen der du står. Ser du nordlyset? Det starter på 100 kilometer over deg. Nei, vi vet. Det er midnattsol og lyst hele døgnet. Men det at du ikke ser nordlyset betyr ikke at det ikke er der. Det er nordlys over Andøya i alle fall annen hver dag – året rundt. Himmelen over deg speiler havet. Deep space er like gåtefullt som havdypet. Spørsmålene dukker opp allerede etter få kilometer over deg. Visste du at det kaldeste punktet i vår atmosfære er målt fra Alomar her på Andøya? Det skjedde på den varmeste sommerdagen nede på bakken. Målingen ble gjort ved hjelp av et instrument som er en krysning mellom en laser og en radar, en lidar. Slik fikk forskerne målt temperaturen lengst ute i vår atmosfære. Her er du. Her er vi... Midt mellom ytterpunktene. «Ytterst i verden, ytterst i vest», som Ola Bremnes synger i sangen. Så langt nord og så langt vest du kommer i fastlands-Norge, så nært kontinentalsokkelen som du kommer langs kysten av det europeiske kontinentet. Du er nord i landet nå. Det merkes på mer enn klima. Det har en pris å bo her. Hvert minutt med midnattsol betales med mørketid. Men akkurat nå, midt i den lyseste natta, midt i den korte sommeren. Akkurat nå er det ikke grønnere på den andre siden. Det er grønnest her. Helt på ordentlig. Sol døgnet rundt gir klorofyllet i plantene et ekstra spark, og det følges opp med Golfstrømmens varme kjærtegn fra Mexico og Guatemala. Derfor blir det så grønt at kunstnerne har vanskelig for å male det. Ta bilde av de du er glad i her. Midnattsola gjør dem enda vakrere.
Måtind er nok den mest populære fjellturen i Andøy, men liker du fjellturer kan du være her i nesten en måned, og gå på en ny fjelltur hver eneste dag. Lista under er hentet Telltur.no.

1. Andhue 288 m
2. Måtind 408 m
3. Breitinden 475 m
4. Vetten 423 m
5. Ressmålstinden 618 m
6. Steinheia (Lovik) 465 m
7. Gavltiden 662 m
8. Steinheia 405 m
9. Arnipa 336 m
10.Bjørnskinntinden 635 m
11. Storrapa 817 m
12. Kvasstinden 705 m
13. Nupen 310 m
14. Rismålsfjellet 494 m
15. Røyken 468 m
16. Trolltinden 436 m
17. Sverigetinden 512 m
18. Nakketinden 129 m
19. Einletten 392 m
20.Stortinden 578 m
21. Børa (blant de lokale: Børra) 412 m
22. Durmålshaugen 430 m
23. Ramnan 376 m
24. Rambergsaksla 251 m
25. Møsje 65 m
26. Innerheia 772 m
Hvor mange kan du navnet på? Hvilket nummer hører til hvalenes tall? Se lista under her. Fasiten finner du under filmen lengre ned på siden. Ikke se før du har testet dine hvalkunnskaper.
DE NI STORE: 
I havet utenfor Andenes ser du hele 9 forskjellige hvalarter
1. Spermhval
2. Spekkhogger
3. Grindhval
4. Vågehval
5. Kvitsskjeving/Springer
6. Nise
7. Knølhval
8. Finnhval
9. Kvitnos
Roy Samuelsen har laget en film som viser en tur fra Stave til Bleik via Måtinden.
FASIT: A: KNØLHVAL - B: SPERMHVAL - C: KVITNOS - D: SPEKKHUGGER
Over 100 fuglearter hekker i Andøy. Fugleentusiast, Johnny Bakken gir deg sine beste spotter.

Fugleentusiast, Johnny Bakken. Foto: Svein Spjelkavik.


Å: Her kan du parkere på den store parkeringsplassen ved siden av Å-elva.
Valan: Et fantastisk våtmarksområde bare 2 km nord for Å.
Barå/Sellevoll: Et eldorado for fuglelskere. Vanskelig med parkering.
Skogvoll: Fra Dverberg kan man kjøre rett over til vestsida av Andøya - området er et naturreservat med et stort mangfold av arter. Nevnes skal også at det er et av de viktigste kalveområdene for steinkobber og havert (seler).
Klevanne: Bare 2 minutter fra Andenes sentrum (kjør inn ved bensinstasjonen) - et myldrende fugleliv og mange hekkende arter. Du kan gå tørrskodd rundt hele vannet (ca. 1 kilometer).
Bleiksøya: Her hekker det titusenvis av sjøfugler. Er du ute etter en spektakulær fugleopplevelse, bli med på en Puffin Safari.
Bare dørstokken skiller deg og de store naturopplevelsene når du sjekker inn i Andøy
Andøy – helt villt! 
– Livet er Live, sa den finske skihopperen Matti Nykänen. Legendens berømte sitat oppleves dobbelt sant i Andøy. Her er natur og dyreliv ikke bare snublende nær, du vasser i det. Er du glad i naturen vil du ELSKE Andøy. Legg sommerferien hit. Ut og vær ute!

Andøy… Selve navnet smaker av salt og åpent hav, det smaker friskt og forfriskende. Vi ga verden ordet hvalsafari i 1989, i år er det din tur å oppleve møtet med hval som har lokket gjester fra hele kloden hit i 30 år. Og du, naturen i Andøy kommer i alle formater. En sykkeltur langs yttersida, en guidet vandring i et herlig turterreng eller tur med LAURA fra Bleik for å se lundefugl ved Bleiksøya. Vi er bare 4600 innbyggere som bor her, men vi har natur nok. Mer enn 100 forskjellige fuglearter hekker her.
Back to Top