I jubileumsåret var det for første gang 	fire generasjoner Maan med ut på  	Hvalsafari. Sivert (sønn til Glenn) var  med pappa, bestefar og oldefar på tur
I jubileumsåret var det for første gang fire generasjoner Maan med ut på Hvalsafari. Sivert (sønn til Glenn) var med pappa, bestefar og oldefar på tur
Geir Maan sammenliknes av guider med kaptein Ahab i Moby Dick. Er der den minste mulighet for å finne hval så gir han seg ikke.
Geir Maan sammenliknes av guider med kaptein Ahab i Moby Dick. Er der den minste mulighet for å finne hval så gir han seg ikke.
Hvalen «Glenn»
Hvalen «Glenn»
Sommer i Andøy har fått et eksklusivt innblikk i Hvalsafari-skipper Glenn Maan sine loggnotater. 
Glenn har vært en del av Hvalsafari-crewet i mange år. Sammen med pappa Geir – som av turister sammenlignes med Kaptein Ahab fra Moby Dick – onkel Kjetil og bestefar Gunnar. Glenn møter hvalen som er oppkalt etter ham, og han beskriver hvordan mannskapet som lytter mye etter hval med hydrofoner nærmest får en «sjette sans».

Fra Glenn sin logg:
Det er umulig å beskrive med ord, men etter årevis med lytting til lydene under vann, får man et slags mentalt bilde av situasjonen under vann. For eksempel hvor mange hvaler der var i området, og den innbyrdes omtrentlige posisjon mellom dem. Og en hel rekke med andre ting som man kun lærer ved å sitte i timesvis å lytte.
Hver hval som observeres får sitt eget nummer. Hvem som fant på at man skulle gi enkelte hvaler navn er usikkert (mulig det var Erland Lettevall), men i alle fall fikk hvalen med ID-nummer 195 navnet Glenn. Navnet var en gave til meg siden jeg hadde fødselsdag da den ble oppdaget, midt på sommeren. Lite visste vi da at hvalen skulle følge oss nesten hver sesong helt frem til i dag, og være den hvalen vi har sett mest opp gjennom tidene.
DET ER SPESIELLE KJENNETEGN hos Glenn. Selve sporen er den vanlige måten å identifisere hvalen på, men Glenn har også en hvit flekk bak ryggfinnen som gjør at den også kan identifiseres på overflaten. Ikke nok med det, men han har også det særtrekket at den bruker lengre tid under vann enn andre hvaler i samme område. Når de andre er nede i en halvtime i snitt, må man gjerne legge på 10-15 minutter på Glenn.
NOEN GANGER når vi kommer ut og jeg begynner å lytte etter hval, så får jeg innskytelsen “dette må være Glenn…”, og forbausende mange ganger stemmer det. Det er nok summen av faktorer, bevisste og ubevisste, som gjør at man får en slik følelse. Forøvrig så føler jeg jo et slags «vennskap» til Glenn og andre hvaler som man treffer ofte. Når man har møtt dem i sesong etter sesong så får man jo en følelse av «å kjenne» disse indi- videne. Som regel er også gamle kjenninger som Glenn rolige og sannsynligvis vant med båten i forhold til et individ som er nytt i området, og de kan ligge lenge i overflaten å puste før neste dykk
HANGOVER Hvalene kan ofte få navn etter spesielle kjennetegn. «Hangover» fikk sitt på grunn av at sporen på begge sidene henger ned. «Tipless», som er en annen kjenning, mangler begge endene på sporen og er i så måte også lett å kjenne igjen. Siden det kun er hannhvaler i området så har vi ingen hvaler med kvinnelige navn.
SATT FAST I FISKEUTSTYR Det var en gang på nittitallet, mener jeg, hvor vi gikk ut som normalt og oppdaget en hval på østkanten av «Holla». Vi fikk som vanlig sporløft av denne og fullførte turen. På neste tur fant vi samme hval i samme område...noe som heller ikke er uvanlig. Men, dette skjedde dag etter dag og vi begynte å lure på hvorfor i alle dager hvalen hold seg så stabilt på samme plass. Det var bare variasjon på noen hundre meter. På en av turene ble vi enig om å gå litt nærmere enn normalt for å se om vi kunne se om hvalen hadde en skade eller noe slikt. Da så vi at den hadde fått et tau viklet rundt kjeven. Dette tauet viste seg å være et fiskebruk som hvalen hadde viklet seg fast i. Ved å se på nummeret på et fløyt som var festet til dette bruket fant vi ut hvilken fisker som eide dette. Vi tok kontakt med fiskeren som kom ut for å prøve å sette hvalen fri. Etter en del jobb klarte de det og hvalen kunne operere som normalt igjen. Det viste seg da at hvalen hadde flyttet bruket med dregger og alt et ganske langt stykke før den «satte seg fast» i området vi fant den. Alt i alt, en lykkelig slutt.
​​​​​​​HAN GUNNAR Da Gunnar ble pensjonist for over 30 år siden, gikk han ikke inn i pensjonist-tilværelsen. For det første var han med på å pusse opp Reine som etterhvert ble satt inn i trafikk og ble hovedbåten for hvalsafari. Han har etter det vært med hver sesong siden, vedlikehold før sesongen og som matros i sesongen. Som 94-åring er han fortsatt med og tar seg gjerne en tur i utkikkstønnen i toppen av masten... Eller slår av en prat men noen av turistene ombord.
HAN GEIR Geir sammenliknes av guider med kaptein Ahab i Moby Dick. Er der den minste mulighet for å finne hval så gir han seg ikke. Han står ute i allslags vær og vind, og er den siste som gir opp håpet om å finne hval. Han har vært med på alle turene som Reine har gått på hvalsafari siden den ble satt i drift i 1991. Vi snakker da om flere tusen turer. Hvis vi tar et overslag og sier at vi har gått omtrent 8000 turer så har vel han vært på rundt 5000 av disse. I så måte er det vel få personer i verden som har tilbrakt så mye tid på å lytte og oppholde seg blant spermhval.
HVALSAFRIFAKTA
• Hvalsafari har opp gjennom årene samarabeidet med forskere og studenter fra hele verden
• Hvalsafari feiret 30 årsjubileum i fjor
• Flere av mannskapet har 30 års erfaring
• Har brakt over 360.000 pasasjer fra hele verden ut til hvalene i løpet av disse årene
• Rundt 8000 turer er arrangert
• I jubileumsåret var det for første gang fire generasjoner Maan med ut på Hvalsafari. Sivert (sønn til Glenn) var med pappa, bestefar og oldefar på tur

Foto: Glenn Maan

Opplev nærkontakt med havets kjemper i sitt rette element
​​​​​​​UNIK HVALGARANTI Vi er den eneste hvalsafarioperatør som tilbyr 100 % hvalgaranti. Det betyr at hvis vi ikke finner hval tilbyr vi ny gratis tur, eller alle pengene tilbake. Som den første og største operatør har vi over 30 år opparbeidet oss en betydelig erfaring på å finne hval og gjøre turen til en mest mulig fantastisk opplevelse for deg. Vi begynner med en guidet tur i vårt museum hvor læring og kunnskapsformidling står i fokus før vi tar turen ut i havet på jakt etter havets kjemper. I vårt hvalsenter finner du restaurant, suvenirbutikk, hvalutstilling m.m. Vi har også egen campingplass på Andenes med diverse fasiliteter og ikke minst en fantastisk utsikt mot havet og midnattsolen. Les alt om oss på vår hjemmeside.
Åpent for booking hele året.
Suvenirbutikken har samme åpningstider som hvalsafariresepsjonen:
20/6 - 20/8 Hver dag 08:30 - 19:00
21. 8 - 31/8 Hver dag 08:30 - 16:00
1/9 - 15/9 Hver dag 10:30 - 15:00
Back to Top