illustrasjon: Svein Spjelkavik

Fuglesangen vi forsto
Vi som har levd en stund husker at sangboka var full av fuglesang, eller rettere; fuglesanger. Lille måltrost, gjøk og sissik, trost og stær. Sangene fra barneskolen er «befuglet» av småfugler. Spurvene gikk i tunet og nipper korn og kanskje dukket det opp en gjøk eller to som gol ko-ko når vi gikk en tur på stien, men hvor var våre fugler?
Hvor var stormåsen, lunden og skarven?
Ikke før Tove Karoline Knutsen tonesatte Arvid Hansen sin Blå Kveld i 1980 fikk vi en fuglesang som vi her nord forsto:

No kjem skarven òg te skjærre.
Det e han, og det e æ
Som e eillst i detta værre.
Skarven ror i lag med mæ.

Rolf Solvoll og resten av mannskapet på Laura ønsker deg velkommen til Puffin Safari i jubileumssesongen. I 15 år har besetninga på den vakre fiskeskøyta, Laura, tatt mer enn 20.000 gjester på tur til Bleiksøya. I år er det din tur å mønstre på. Etter bare ti minutter befinner du deg blant titusener av sjøfugler. Vårt tips er at du vil huske to ting etter turen. Lyden av titusener av fugler og fortellingene mannskapet raust deler med sine gjester. Vår journalist, Julianne Stave slo av en prat med Rolf.
Hva er din favoritt-fortelling som du deler med gjestene?
«Jeg bruker å fortelle om hvordan sjøfuglene kjenner hverandre igjen på stemmen, selv før de er kommet ut av egget! Det ble gjort et eksperiment for noen år siden, hvor forskere laget to rugekasser til to ulike søskenflokker i uklekkede egg. Før det var tid for å klekkes byttet forskerne eggene i redene, og litt etter hadde lundefugl-foreldrene byttet om eggene igjen! Dermed konkluderte de med at foreldrene kunne høre og kjenne igjen stemmene på sine egne barn før de var kommet ut av egget.»
Hva vil folk som er med dere ut på havet se?
«Folk liker å se når lundefuglene svermer rundt Bleiksøya. Man kan også se at de forsvinner inn i huler i fjellet, så kikker de ut for å se etter ørn. Hvis kysten er klar, stuper de ut og henter fisk til ungene sine. Det er veldig spennende for folk å se fuglene med glitrende sølvfisk i munnen.»
Hvorfor burde nordmenn ta turen til Bleiksøya i år?
«Det er en fantastisk tur hvor du kan se og lære mye om fugleliv. Turen ut er kort og snart etter får du se massevis av fugl. Bleiksøya ligger nært Bleik, som har blitt kåret til et av Norges vakreste steder av God Morgen Norge.»
Rolf forteller også om en dame han møtte for noen år siden, som jobbet i et Svenskt cruiseskip: «Hun går mot meg og roper at de to vakreste stedene i verden, det er Bali og Bleik!»

Denne vakre dama runder snart 50. Laura er bygget i 1971, rundt 15 m lang. Den har vært brukt som fiskebåt fram til 2003. Siden 2001 har den fraktet turister til Bleiksøya. Den tar 12 passasjerer, pluss mannskap på 2-4. Båten vedlikeholdes årlig på Sørvågen slip. Motoren er en General, 250 hk. Foto: Ola Albert Bjerrang

Foto: Irispix / Jens Kriese
Foto: Irispix / Jens Kriese
Foto: Irispix / Jens Kriese
Foto: Irispix / Jens Kriese
Foto: Marten Bril
Foto: Marten Bril
 Foto: Ola Albert Bjerrang
Foto: Ola Albert Bjerrang
 Foto: Ola Albert Bjerrang
Foto: Ola Albert Bjerrang
 Foto: Ola Albert Bjerrang
Foto: Ola Albert Bjerrang
Rolf Solvoll. Foto: Ola Albert Bjerrang
Rolf Solvoll. Foto: Ola Albert Bjerrang
Per Arne Benonisen. Foto: Ola Albert Bjerrang
Per Arne Benonisen. Foto: Ola Albert Bjerrang
Martin Olsen. Foto: Ola Albert Bjerrang
Martin Olsen. Foto: Ola Albert Bjerrang
Karl Rasmus Dahle,  Foto: Ola Albert Bjerrang
Karl Rasmus Dahle, Foto: Ola Albert Bjerrang
Opplev Bleiksøyas unike sjøfugler ombord i en tradisjonell fiskebåt
Lundefugler som svermer og havørn som jakter dem får du garantert se på alle våre turer.
Den tradisjonelle fiskebåten med plass til 12 gjester har fraktet turister til Bleiksøya i tretti sesonger for å oppleve det unike og hektiske fuglelivet. Sjøfuglene ankommer kolonien de siste dagene i april hvert år, og forlater litt etter midten av august. Resten av året lever de langt fra hverandre ute på det åpne havet. Skipperen manøvrerer båten varsomt mellom fuglene som svømmer på havet, mens en kunnskapsrik guide forteller om de ulike artene som hekker i fuglefjellet. Bleiksøya ligger en kort sjøreise utenfor Bleik, vi befinner oss blant fuglene 10 min etter avgang.

Daglige avganger fra Bleik havn
01.05. – 20.06 kl. 13 og 15.
20.06 – ut sesong kl. 11 – 13 og 15.
Back to Top