Våren 2020 har tvunget kunstnere og kulturaktører til å tenke nytt. Mange kastet seg fort på den digitale bølgen med live-streamede konserter og arrangementer. Andøyas store rockemønstring Rock Mot Rus var blant de aller første til å arrangere digital-festival, som på det meste hadde over 7000 publikummere som fulgte livesendinga.
Teaterklubb’81 har de siste årene samlet flere hundre publikummere til sommerteater. De har sittet tett sammen i samfunnshuset for å oppleve Karius og Baktus og Sommer Sirkus, og enda tettere inne på Arlistua, som de siste to årene har vært kroa til Robin Hoods venner – og fiender. I sommer kan ikke tilskuerne sitte tett sammen. Likevel kan Teaterklubb’81 på Dverberg også denne sommeren ønske publikum velkommen til en helt spesiell teateropplevelse. «Usynlig Selskap» blir et vandrende radioteater der publikum går utendørs i grupper på fem av gangen. Samtidig som forestillingen utfolder seg gjennom headsettet, dukker det opp magiske skapninger og tablåer i landskapet.
Vi bestemte oss tidlig for å lage en forestilling som det går ann å spille uansett hvordan situasjonen skulle være i august. Selv om vi selvsagt savner teater som kan samle mange folk, er det også spennende å finne nye måter å lage teater på. Det er rart hvordan kreativiteten blomstrer når den må. Det ville vært forferdelig kjedelig å måtte avlyse tradisjonen med sommerteater, som de siste årene har blitt en veldig viktig del av driften i Teaterklubben», sier Svein Spjelkavik
Usynlig Selskap ble skrevet av Lost and Found productions i 2017. Forestillingen var med på å markere 150-årsdagen til forfatteren Regine Normann under den årlige festivalen Reginedagan i Bø i Vesterålen. Også i år er det den Dverberg-baserte teatergruppen bestående av Nikoline Spjelkavik, Victoria Røising og Per Magnus Barlaug som står for regien av sommerteateret.
Det har vært en liten drøm å få fortelle denne historien hjemme på Dverberg, og nå fikk vi endelig sjansen. Da vi lagde forestillingen i Bø for tre år siden var det lett å la seg inspirere av det rike forfatterskapet til Regine Normann. Det er proppfullt av rare, vakre og noen ganske skumle og morbide karakterer», forteller Nikoline.
SLIK SÅ DET UT DA USYNLIG SELSKAP HADDE URPREMIERE I BØ.
​​​​​​​

«Vi håper at forestillingen kan gi publikum noe av den samme inspirasjonen og mot til å fantasere».

For det er nettopp det forestillingen er; en hyllest til fantasien. I «Usynlig Selskap» møter vi Sina, som skriver historier som hun blir helt oppslukt av. Hun blir oppfordret til å prøve å glemme disse fantasivennene sine og heller skaffe seg ekte venner.
Problemet er bare at når Sina glemmer fantasiene sine forsvinner de, og havner på en øde kirkegård i jordas hjerte.
I år blir det for første gang mulig å oppleve forestillingen i Andøy, og rollene er det de unge skuespillerne i Teaterklubb’81 som skal bekle.
«Det blir spennende å jobbe med skuespillerne i Teaterklubb’81 i dette formatet der noen skal spille inn manuset som stemmeskuespillere, mens det er andre skuespillere folk vil kunne se i løypa», forteller Per Magnus Barlaug.
«Jeg hadde aldri hørt om Regine Normann før jeg skulle lage jubileumsforestillingen om henne. Eventyrene og romanene hennes er så rike, og veldig lett å la seg inspirere av. Jeg vet ikke om andværinger flest er klar over den viktige forfatterstemmen fra Bø i Vesterålen?» spør Victoria Røising.
Selv om det er duket for premiere i sommer er det slett ikke første gang Teaterklubb’81 gir seg i kast med Regine Normanns forfatterskap. Teaterklubben har tidligere i samarbeid med Katma og Katrine Strøm vist flere teaterforestillinger basert på Normanns eventyr. Katrine fra Dverberg startet selv med teater som skuespiller i Teaterklubb´81, og har siden etablert seg som en av landets ledende regissører for teater for barn og unge.
Det som alltid har fascinert meg med Regine Normanns forfatterskap er at det er så lett å kjenne seg igjen i. De fleste norske folkeeventyr har skogen som bakteppe, mens Regine skriver historier som utspiller seg ved havet. Det er lett å kjenne seg igjen i den fantasien som så tydelig kommer fra vårt område. I tillegg inspirerer det meg at hun var en kvinnelig forfatter, noe som ikke var verken vanlig eller enkelt i den tiden hun levde i», forteller Katrine Strøm.
«I år blir det ekstra stas for oss å kunne tilby sommerteater på Dverberg. Jeg håper folk er sultne på kulturopplevelser. Selv om det ser ut til at regler og tiltak slippes litt og litt opp nå, er det fortsatt viktig for oss å lage opplevelser hvor publikum kan føle seg trygge. Vi tar smittevern på alvor», sier produsent for Teaterklubb’81 Svein Spjelkavik.
Usynlig Selskap
får premiere 6. august og spilles til og med 9. august på Dverberg. 
Billetter kommer for salg på... (Klikk på knappen under.)
Back to Top